F4i - Main Forum Main F4i discussion board

engine temp sensor

  #1  
Old 07-30-2010, 02:56 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2010
Location: Spartanburg, SC
Posts: 27
Default engine temp sensor

well, ive been putting my bike back together since i crashed it. i got pretty much everything back on it except for fairings, i cranked it up today and let it run for a while just to make sure the engine was running fine, and i noticed that the temp got up to around 190 and the fan never kicked on... is this normal? what temp should that thing kick on at? i tested the fan, and it works. my guess is a bad temp sensor, where could i buy one of those from online?
 
  #2  
Old 07-30-2010, 03:23 AM
Senior Member
Join Date: Jun 2007
Location:
Posts: 127
Default

Yes that is normal. The fan doesn't kick on until 220-230F on these bikes. If you let it idle long enough to get up to around that temperature, I'm willing to bet it will switch on like it should.
 
  #3  
Old 07-31-2010, 01:41 AM
New Member
Join Date: Jun 2009
Location: Charlotte NC (Echo Base)
Posts: 160
Default

yeah mine comes on around 228-231 and the highest i have seen is 233 i read on another thread(bout a week ago) about replacing the switch with a 87 nissan pulsar switch and then it will come on around 220 and i think you can get a switch that you can turn on and off but will still come on at certain temps im not really too sure i havent messed with mine yet but i will change it somehow
 
  #4  
Old 07-31-2010, 12:31 PM
axsys's Avatar
Senior Member
Join Date: Oct 2005
Location:
Posts: 792
Default

Here is the write-up on changing out the switch:

https://cbrforum.com/forum/how-mechanical-40/f4i-lower-temp-fan-switch-maybe-other-models-105389/

I just got back from my test ride after installing mine and it came on at 205, vs. 228 with the stock switch.
 
  #5  
Old 07-31-2010, 02:07 PM
Senior Member
Join Date: Apr 2010
Location: Scottsdale Arizona
Posts: 653
Default

My 01 fan comes on at 220..The highest I have seen was 229 but it was a 115 out and I had been riding for a while and sitting...now I know even 229 is not going to harm anything, but I think 205 for the fan is a bit more ideal..220 seems just Eh...Axsys do you notice that the fan is running quite often now? I assume it is going off almost every time you hit a light! Once I break 200 and up, even if Im cruising, when coming to a stoplight she will creep up to 200-220 real quick. What is your max temp now with the 205 vs your past max?
 
  #6  
Old 07-31-2010, 07:30 PM
axsys's Avatar
Senior Member
Join Date: Oct 2005
Location:
Posts: 792
Default

Originally Posted by 600F4inoober View Post
My 01 fan comes on at 220..The highest I have seen was 229 but it was a 115 out and I had been riding for a while and sitting...now I know even 229 is not going to harm anything, but I think 205 for the fan is a bit more ideal..220 seems just Eh...Axsys do you notice that the fan is running quite often now? I assume it is going off almost every time you hit a light! Once I break 200 and up, even if Im cruising, when coming to a stoplight she will creep up to 200-220 real quick. What is your max temp now with the 205 vs your past max?
I literally only rode long enough to see that the fan came on at 205, I headed straight home after that. I will let you know when I get some more time with the new switch.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Mark Dowsett Bugsy
CBR 600F3
10
12-19-2014 03:11 AM
Imustbenuts
F4i - Main Forum
2
11-11-2013 05:24 PM
Myles
CBR 1000F "Hurricane"
3
06-06-2009 02:41 AM
Scrufdog
CBR 600F3
19
09-20-2008 07:04 PM
rdrink25
CBR 600RR
2
08-19-2007 08:11 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: engine temp sensor


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.