F4i - Main Forum Main F4i discussion board

Chain issues or is it me?

  #1  
Old 11-16-2011, 10:37 AM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2009
Location: Saint Paul Minnesota
Posts: 731
Default Chain issues or is it me?

Sup guys,

Just curious. I put a new chain ek chain over the summer and have had it on for about 500 miles. Everything is wearing fine and such but its weird. After like 45-50 miles per hour you can hear like a hum rotational movement. Fast you go the louder you hear it. I am using my stock sprockets since they were in good shape. Any suggestion or is this normal?
 
  #2  
Old 11-16-2011, 10:47 AM
74demon's Avatar
Administrator and MVN, March 2012/Oct 2013 ROTM
Join Date: Sep 2011
Location: socal 949/951
Posts: 7,942
Default

if you are sure its coming from the rear, put it up on a rear stand and check your wheel bearings for noise and play. disconnect the chain and spin it by hand as fast as you can and listen carefully for anything sounding rough or humming.
 
  #3  
Old 11-16-2011, 10:56 AM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2009
Location: Saint Paul Minnesota
Posts: 731
Default

its coming from the left side. I didn't have the noise until I put the new chain on. I didn't know if new chains were noisy at times or not. When I had the chain off I checked the wheel bearings and they were good. I guess its not a hum...more like a whirl if that helps
 
  #4  
Old 11-16-2011, 11:06 AM
74demon's Avatar
Administrator and MVN, March 2012/Oct 2013 ROTM
Join Date: Sep 2011
Location: socal 949/951
Posts: 7,942
Default

is the chain too tight?
 
  #5  
Old 11-16-2011, 11:13 AM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2009
Location: Saint Paul Minnesota
Posts: 731
Default

nope I don't think so. About half of inch or a little more of play
 
  #6  
Old 11-16-2011, 11:19 AM
74demon's Avatar
Administrator and MVN, March 2012/Oct 2013 ROTM
Join Date: Sep 2011
Location: socal 949/951
Posts: 7,942
Default

thats too tight. should be like 1 3/4 inch play. i set mine at 1 1/2. that will make a whirring sound for sure.
 
  #7  
Old 11-16-2011, 11:21 AM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2009
Location: Saint Paul Minnesota
Posts: 731
Default

ok ill go out there and change it. Thank you sir!
 
  #8  
Old 11-16-2011, 11:33 AM
gotcbr's Avatar
Senior Member
Join Date: Apr 2009
Posts: 6,494
Default

Yep, sounds like your chain may be too tight.
Per Factory Service Manual: 25-35mm (1 - 1-3/8").
 
  #9  
Old 11-16-2011, 11:39 AM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2009
Location: Saint Paul Minnesota
Posts: 731
Default

Were do you measure at?
 
  #10  
Old 11-16-2011, 11:41 AM
Member
Join Date: Nov 2011
Location: DMV
Posts: 49
Default

troubleshooting manual suggests chain tightness too.
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Chain issues or is it me?


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.