F4i - Main Forum Main F4i discussion board

Tire spinning in neutral

  #1  
Old 01-26-2010, 09:35 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2008
Location: Hood River, OR
Posts: 89
Question Tire spinning in neutral

I started my bike this morning on the rear stand to warm up the bike, and I noticed my rear wheel was spinning. I thought maybe it was just the vibration of the bike, but when I pulled in the clutch the wheel slowly came to a hault. Let it out again and the tire began to spin again. Any thoughts as to why this is happening and how I could fix it
 
  #2  
Old 01-26-2010, 09:45 AM
Member
Join Date: Apr 2009
Location: Fredericton, NB, Canada
Posts: 36
Default

It is normal, no need to fix anything. I've had three bikes and they all did the same thing (including my f4i)
 
  #3  
Old 01-26-2010, 09:56 AM
Senior Member
Join Date: Mar 2009
Location: Baltimore Maryland
Posts: 901
Default

Even in neutral your fluids in the tranny are spinning around pretty good because of the clutch assembly spinning. The pressure of the fluids must be moving the gears just a smidge.

I just did a heavy clean and re-waxing of my chain (using the rear stand) and my tire doesnt move at all in neutral with motor running. I think its because my chain is nearing the end of its days and has a few tight spots.
 
  #4  
Old 01-26-2010, 10:50 AM
letsride's Avatar
Senior Member
Join Date: Oct 2007
Location: Central Ca.
Posts: 1,407
Default

Perfectly normal,just means your chain is in good condition and well lubed and adjusted.
 
  #5  
Old 01-26-2010, 12:36 PM
Senior Member
Join Date: Jun 2006
Location:
Posts: 445
Default

It's normal.
 
  #6  
Old 01-26-2010, 12:42 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2008
Location: Hood River, OR
Posts: 89
Thumbs up

Originally Posted by Sick97SS View Post
Even in neutral your fluids in the tranny are spinning around pretty good because of the clutch assembly spinning. The pressure of the fluids must be moving the gears just a smidge.

I just did a heavy clean and re-waxing of my chain (using the rear stand) and my tire doesnt move at all in neutral with motor running. I think its because my chain is nearing the end of its days and has a few tight spots.
Awesome this is exactly what I was looking for, thanks for the help
 
  #7  
Old 01-26-2010, 12:51 PM
xjoewhitex's Avatar
Senior Member
Join Date: Mar 2009
Location: Marietta, Ohio
Posts: 533
Default

Thanks for making this thread! I was wondering the same thing but had completely forgot about it.. Good to know! =)
 
  #8  
Old 01-26-2010, 02:53 PM
jondevos's Avatar
Senior Member
Join Date: May 2009
Location: Ontario, Canada
Posts: 310
Default

All 5 of my bikes too have done this. Nothing out of the ordinary.
 
  #9  
Old 01-26-2010, 08:35 PM
Senior Member
Join Date: Jan 2008
Posts: 366
Default

all 7 of my cbr1000rr's do it ... my rc51 does it .. my 1098 does it ... **** even my vtx1100 shaft drive bike does it..

life is nice .. and thats NORMAL
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
lashleyftl
F4i - Main Forum
5
05-02-2012 06:25 PM
playb0i
F4i - Main Forum
20
02-06-2009 08:43 PM
Stephens
F4i - Main Forum
12
10-26-2008 11:28 AM
Northernfirepower
Off Topic
69
10-21-2007 02:27 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Tire spinning in neutral


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.