F4i - Main Forum Main F4i discussion board

cctl or bent valves video

  #1  
Old 07-13-2014, 01:01 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2010
Posts: 98
Exclamation cctl or bent valves video

Read up, but not sold on what it is. About to tear apart motor to confirm but would like some direction.

It is 22,000, tuned, ran great, and had newish oil, about 500 miles. Plugs are about 15k old though id say.

I replaced the CCTL with a new OEM unit about 4-500 miles ago.

I had thought I had a slipping clutch due to some power loss feeling around 4-6k. It then suddenly made the loud rapping metal to metal noise. mostly right side it seems. The exhaust still sounds like all 4 are firing. While I rode it home, I noticed the power loss in those RPMs was dramatic, but came back to more power after those RPMS, still rode soft to not kill it on way home.

So far I am going to pull plugs, pull old CCTL and try putting in the old one that was not necessarily bad. See what happens. Is there a way to check timing without valve cover off?

high quality video, sorry big.

https://www.dropbox.com/s/f96px6tlk5cluue/VIDEO0033.mp4

https://www.dropbox.com/s/f96px6tlk5cluue/VIDEO0033.mp4


Lower quality video, can only hear some of it and if loud.

https://www.dropbox.com/s/oyeshqk1tbty7oa/VIDEO0032.3gp

https://www.dropbox.com/s/oyeshqk1tbty7oa/VIDEO0032.3gp
 

Last edited by coolbluedab; 07-13-2014 at 01:16 PM.
  #2  
Old 07-13-2014, 05:04 PM
Senior Member
Join Date: Jul 2008
Location: Mesa AZ
Posts: 2,000
Default

The cctl makes a light tapping noise, not a metal on metal noise. Sounds like you need to pull the valve cover and check there first. Good luck.
 
  #3  
Old 07-14-2014, 07:01 AM
NewSense45's Avatar
Senior Member
Join Date: Mar 2012
Location: Eastern NC
Posts: 203
Default

I had the exact same issue! Took mine to the shop,no word yet, but if I hear anything I will let you know. My guess was the Cam Chain was loose or off its guides... *shrug I dont know how it was still loose after getting a new OEM CCTL but i guess i will find out....
 
  #4  
Old 07-14-2014, 11:41 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2010
Posts: 98
Default

Originally Posted by NewSense45 View Post
I had the exact same issue! Took mine to the shop,no word yet, but if I hear anything I will let you know. My guess was the Cam Chain was loose or off its guides... *shrug I dont know how it was still loose after getting a new OEM CCTL but i guess i will find out....
Id appreciate info. had to work, but tearing into it in morning.
 
  #5  
Old 07-15-2014, 01:18 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2010
Posts: 98
Default

So far, timing is correct, no jump.. and plugs look good. took a peek inside intakes and those valves seem ok too, just a bit dirty. Next is the "new" cctl. Other than that... clutch? or bearings...
 
  #6  
Old 07-15-2014, 04:50 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2010
Posts: 98
Default

New stuff... Gold/brass/copper shavings in the oil. as well as some silvery shavings. But splinter sized gold flakes mainly. they don't seem magnetic
 

Last edited by coolbluedab; 07-15-2014 at 05:41 PM.
  #7  
Old 07-16-2014, 08:45 AM
Senior Member
Join Date: Jun 2012
Location: Montgomery, Alabama
Posts: 143
Default

gold/brass colored flakes are typically bearing material... Could be from a multitude of things though since the fluid is shared in the crankcase, transmission, clutch, etc.... if your having problems with your Cam chain tensioner i would check it very good and see if the shavings possibly came from it
 
  #8  
Old 07-16-2014, 03:53 PM
Senior Member
Join Date: Jul 2008
Location: Mesa AZ
Posts: 2,000
Default

Time for an engine tear down. Sucks to hear.
 
  #9  
Old 07-16-2014, 09:03 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Nov 2010
Posts: 98
Default

not the tensioner, likely crank bearing, about to go out to remove exhaust and belly to wiggle the rods. From what I hear, if it is a shaft bearing on case or rod.. I might as well buy new motor, so I am looking.
 
  #10  
Old 07-17-2014, 08:02 PM
Senior Member
Join Date: Jun 2012
Location: Montgomery, Alabama
Posts: 143
Default

what you just stated is true, it will be easier just to replace the whole dang thing.. hate to hear that man and i hope you get it back on the streets quickly!
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
macfahad
CBR 600RR
6
04-04-2011 10:55 PM
mauthman
F4i - Main Forum
2
05-29-2008 06:54 PM
FLYOU
Sights 'N Sounds
4
05-29-2008 12:51 PM
aref4i
General Tech
1
04-25-2008 05:16 PM
snobrdrdan
F4i - Main Forum
21
01-23-2007 02:26 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: cctl or bent valves video


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.