CBR 1000F "Hurricane" 1987-1996 CBR 1000F

wont turn over!

  #1  
Old 05-30-2017, 12:35 PM
boru's Avatar
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2012
Location: n.ireland
Posts: 116
Unhappy wont turn over!

hi all,
recently my ignition switch gave up,it kept cutting out at the most dangerous locations!
i sourced a new oem key switch on ebay and fitted same.
pushed the start button and bike started.
then again tried to start but nowt.
checked fuses and 1 no 10amp fuse had gone.
replaced same but no joy.
so i thought the starter relay had gone,so sourced and replaced it to.
no luck if i short the main feed across the starter relay the starter motor turns over the engine but will not fire it.
so something is not right!
any help much appreciated
 
  #2  
Old 05-30-2017, 12:54 PM
CaBaRet's Avatar
Super Moderator
Join Date: Oct 2016
Location: UK
Posts: 2,051
Default

Hi Boru, have you checked the usual culprits, kill switch isn't shorting, side stand switch and neutral switch are working ok
 
  #3  
Old 05-30-2017, 01:05 PM
boru's Avatar
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2012
Location: n.ireland
Posts: 116
Default

thanks for your reply.no i haven't,it did start once so im on the assumption that those are OK, but how to check those out? neutral light is on.
 

Last edited by boru; 05-30-2017 at 01:06 PM. Reason: info
  #4  
Old 05-30-2017, 01:33 PM
CaBaRet's Avatar
Super Moderator
Join Date: Oct 2016
Location: UK
Posts: 2,051
Default

The side stand switch can get gunged up worth having a look at that, if you've got a multimeter test it thro that , as regards the kill switch they can get rusty in there worth a clean up and check its not shorting, the neutral switch should be alright , have you got the manual
 
  #5  
Old 05-30-2017, 01:45 PM
boru's Avatar
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2012
Location: n.ireland
Posts: 116
Default

yep have a manual, and multimeter cheers for the info.
does the sidestand switch go to earth or is it in a kill circuit?
 
  #6  
Old 05-30-2017, 02:04 PM
CaBaRet's Avatar
Super Moderator
Join Date: Oct 2016
Location: UK
Posts: 2,051
Default

Hi the Green is a constant , it connects with the yellow /Black when down to operate the bulb and then with the green/white to the Icm when up, the kill switch should have Black/white and the other Black to operate the kill switch, follow chapters 15 and 16 for the fault finding
 
  #7  
Old 05-30-2017, 02:14 PM
boru's Avatar
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2012
Location: n.ireland
Posts: 116
Default

cheers CaBaRet,
im studying the wiring diagram now,will checkout 15/16.
should have stated in original post its a 1993 bike.
 

Last edited by boru; 05-30-2017 at 02:38 PM. Reason: info
  #8  
Old 05-30-2017, 04:39 PM
Hawkwind2016's Avatar
Senior Member
Join Date: Nov 2016
Location: Brighton
Posts: 747
Default

Also check the condition of the wiring for the starter solenoid, it gets very hot and can burn out. It's hidden by the rubber insulation, so peel that back and take a look
 
  #9  
Old 05-31-2017, 09:08 AM
wes 17's Avatar
Senior Member
Join Date: Sep 2012
Location: wales
Posts: 333
Default

Are you sure your ignition switch had a fault initially ? Unfortunately by replacing it you don't seem to have solved your issue.
When you turn your ignition on, does it light up immediately?
When it won't turn over I'm guessing you do have dash lights but nothing happens when you hit starter. No click from starter either ?
Could you confirm which circuit the 10amp fuse was blown from please.
 
  #10  
Old 05-31-2017, 10:04 AM
boru's Avatar
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2012
Location: n.ireland
Posts: 116
Default

HAWK,
thanks for your reply,i did check under that boot,and found a joint on it by PO. ive made sure that this is sound i think it was a yellow/red cable.
WES the old one worked when i jiggled it,and yes all lights are immediately,and no click from the starter relay.
the 10amp fuse was the second one up from the bottom of the fuse panel i think it does the ignition acc?
as i said it did fire up the first time i tried it after installing the replacement ignition switch,but then i switched the bike off,then nothing checked the fuses and found that 10a fuse blown,replaced it and thats were i am.
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: wont turn over!


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.