CBR 954RR 2002 - 2003 - CBR 954RR Forum

Poss nightmare, 954 using/leaking oil

  #1  
Old 02-07-2017, 10:26 PM
dec111's Avatar
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2016
Posts: 151
Default Poss nightmare, 954 using/leaking oil

Well the friggin thing had just dropped approx 500ml over 3mths!!

It's used generally just for 17miles a day x2 for commuting, and I kinda blow the ***** off it all the time (once fully warmed up, of course).

Short journey consumption or bigger problem somewhere?

A lot of black gunge around the sump area and wire going to the stand sensor, but that could be chain fling.

Bike is secured by a chain to a concrete column and started to warm up there, the area around the exhaust spout has turned the concrete black (running rich?), but that just could be condensation and carbon emission? It's always just exhaust condensation blowing out, water.

it's pretty cold here in Ireland now, if that's a possible cause for oil use on colder than usual start up?


OR, do I have a major problem somewhere???? If so what would the shop guy angle towards, ring seals etc. Big money if so?

cheers.
 
  #2  
Old 02-08-2017, 01:47 AM
Member
Join Date: Dec 2016
Posts: 84
Default

start small.

get a couple cans of degreaser, and clean the whole engine / bike. get ALL the crap off the bike. Each time you ride it, do a visual inspection to see if you can see any oil seeping out anywhere. could be something simple like a paper gasket giving way.

see if anyone can lend you a compression tester and see what you are getting across all the cylinders as well.
 
  #3  
Old 02-08-2017, 11:49 AM
dec111's Avatar
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2016
Posts: 151
Default

Originally Posted by tigertim20r1 View Post
start small.

get a couple cans of degreaser, and clean the whole engine / bike. get ALL the crap off the bike. Each time you ride it, do a visual inspection to see if you can see any oil seeping out anywhere. could be something simple like a paper gasket giving way.

see if anyone can lend you a compression tester and see what you are getting across all the cylinders as well.
Yeah, cheers man. She was parked up for a week but no oil on the floor, but i suppose it could leak when hot and the oil pan expands.

Is the pan gasket a simple job, or will a series of gaskets be needed between other components and it? Cheers.
 
  #4  
Old 02-08-2017, 12:36 PM
74demon's Avatar
Administrator and MVN, March 2012/Oct 2013 ROTM
Join Date: Sep 2011
Location: socal 949/951
Posts: 8,010
Default

What kind of oil are you using? Some oils tend to burn more than others.

The black soot out the exhaust when cold is normal, as long as it's not excessive.
 
  #5  
Old 02-09-2017, 04:12 AM
dec111's Avatar
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2016
Posts: 151
Default

Originally Posted by 74demon View Post
What kind of oil are you using? Some oils tend to burn more than others.

The black soot out the exhaust when cold is normal, as long as it's not excessive.
Castrol Power 1. It lost the eye glass oil amount before I spotted it. Quite cold here ATM, -1 to 4ish each day, if that makes cold starts use oil a tad more. Plus, I must daily it's a daily commuter and gets nailed a good bit

Friggin airbox servo code just started also, bad week! Think I'll do the mod and delete the piece of crap! Bike stills rides fine despite the fault
 
  #6  
Old 02-09-2017, 09:13 AM
74demon's Avatar
Administrator and MVN, March 2012/Oct 2013 ROTM
Join Date: Sep 2011
Location: socal 949/951
Posts: 8,010
Default

What weight is that Castrol?

Do you have Rotella T6 in Ireland? It's made by Shell and could be called something else there. Give that a try.
 
  #7  
Old 02-09-2017, 12:17 PM
dec111's Avatar
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2016
Posts: 151
Default

Originally Posted by 74demon View Post
What weight is that Castrol?

Do you have Rotella T6 in Ireland? It's made by Shell and could be called something else there. Give that a try.
10/40 mate. Never had oil loss issues in my old 929, used same stuff. Yeah, can get any type oil at all.

I'll give her a good cleaning around the oil sump this weekend and hopefully it's just a slight weep there. Don't need any big bills atm, getting married in 10wks!


And.......ditch that bloody servo, can hear it eating the plastic gears now. I have a PC111, a just fitted a16 stainless stubby, BMC filter. Will any full system map be likely to work so as it doesn't run like a **** bag, if i leave the HTEV open?

Do I ned blanking plates of any description, or just remove the flapper and cables?

It also has a 15/45 sprocket set up, which should disguise any mid range loses, I think?
 

Last edited by dec111; 02-09-2017 at 12:22 PM.
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
johns4926
CBR 600F
2
03-21-2013 08:36 AM
tonymeredith
General Tech
0
06-18-2009 06:21 AM
bikerbrooks
CBR 600F3
5
03-08-2008 09:05 AM
robgosty
CBR 1000F "Hurricane"
2
11-18-2006 03:49 PM
Silver_Dragon
CBR 600RR
7
01-12-2006 01:33 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Poss nightmare, 954 using/leaking oil


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.